Microneedling

Microneedling (Dermapen)

Microneedling is een vorm van therapie die kan worden uitgevoerd met een speciaal apparaat of handstuk (een soort pen). Dit apparaat bevat een opzetstuk met vele kleine trillendeminuscule naalden waarmee de buitenste laag van de huid geperforeerd wordt. Dit is een zeer plaatselijke, gecontroleerde en nauwkeurige behandelmethode.

Door het perforeren van de huid, wordt deze aangezet om zichzelf te vernieuwen. Ook wordt de collageenproductie gestimuleerd. Collageen zorgt voor een soepele en stevige huid. Met het ouder worden van de huid gaat de collageenproductie steeds verder omlaag. De afname van collageen is dan ook een van de voornaamste redenen waarom de huid slapper en minder sterk wordt met het verstrijken van de jaren. Met microneedling kan dit proces dus wat vertraagd en omgekeerd worden.

Waar wordt de dermapen voor gebruikt?

Met de Dermapen wordt de collageenproductie gestimuleerd door zeer nauwkeurig en plaatselijk minuscule gaatjes in de huid te maken. Deze gaatjes stimuleren niet alleen de collageenaanmaak maar geven de huid ook een impuls om zichzelf te vernieuwen.

Deze combinatie van eigenschappen maakt de Dermapen geschikt voor de behandeling van diverse huidklachten, zoals:

  • Littekens en acne littekens;
  • Striae;
  • Rimpeltjes;
  • Slappe huid;
  • Pigmentvlekken;
  • Wallen en kringen onder de ogen;
  • Rimpels en lijntjes op het decolleté;
  • Grove poriën en een onregelmatige huid.

Ook is de dermapen erg geschikt voor een algemene huidverjongings- of huidverbeteringsbehandeling.

Met de Dermapen wordt voornamelijk het gezicht, nek en decolleté behandeld, maar kan echter zonder problemen voor vrijwel alle huidgebieden worden gebruikt.

Het Consult

Voordat je een microneedling-behandeling met de Dermapen zult ondergaan hebt u eerst een consult. Tijdens het consult worden u wensen in kaart gebracht en wordt er een behandelplan opgesteld.

De behandelaar zal uw huid onderzoeken en bepalen of microneedling de meest geschikte behandeling voor u zijn.

Hou er rekening mee dat de volgende informatie vaak tijdens het consult met u doorgenomen zal worden:

  • Uw algemene gezondheid;
  • Uw medicatiegebruik;
  • Eventuele allergieën;
  • Hoe de behandeling er uit ziet;
  • De te verwachten resultaten;
  • De risico’s van de behandeling;
  • Voor- en nadelen van de behandeling.

Behandelingen met de Dermapen

Voor de behandeling wordt bepaald of de huid verdoofd dient te worden of niet. Als een verdoving gewenst is, zal de behandelaar een verdovende crème (Emla) op de huid aanbrengen (deze moet via de huisarts aangevraagd worden).

Als de verdovingscrème is ingetrokken en werkt, zal een passende serum met onder andere hyaluronzuur op de te behandelen huid aanbrengen. Hierna wordt de Dermapen ingesteld. Afhankelijk van het doel van de behandeling en de conditie van uw huid, wordt bepaald hoe diep de naaldjes in de huid gebracht gaan worden.

De behandelaar beweegt de Dermapen vervolgens in roterende bewegingen over de te behandelen zone. Hierbij prikken de naaldjes vele hele kleine gaatjes in de huid.

De behandeling doet meestal geen pijn, maar u voelt de behandeling wel. De meeste patiënten beschrijven kleine prikkelingen in de huid, die goed te verdragen zijn. Als uw huid voorafgaand aan de behandeling verdoofd is, dan voelt u meestal helemaal niets van de behandeling.

De behandeling duurt meestal ongeveer een half uur bij kleine zones (pigmentvlekjes of een littekentje). Bij grotere behandelgebieden, zoals de behandeling van striae of grote littekens, of de behandeling van het gehele gezicht, kan de behandeling wat langer duren.

Herstel na een Dermapen-Behandeling

De huid kan direct na de behandeling wat rood/roze zijn en wat gloeiend aanvoelen. Ook kan in sommige gevallen de huid een klein beetje bloeden. Vaak trekt de ergste roodheid al binnen enkele uren na de behandeling weg. De wondjes herstellen zelfs binnen enkele minuten al.

Hoewel de ergste roodheid al snel verdwijnt, kan een lichte rode gloed nog gedurende enkele dagen na de behandeling zichtbaar blijven. Voor de meeste mensen is dit geen beperking om bijvoorbeeld gewoon te kunnen werken. Het kan echter slim zijn om de behandeling voor het weekend te ondergaan, zodat je rustig kunt herstellen.

De eerste 24 uur na de behandeling kun je het beste geen make-up of andere huidproducten (bijv. zonnebrandcrème) gebruiken. Gedurende de eerste 48 uur na de behandeling wordt aangeraden om directe blootstelling aan de zon te vermijden. Ook sauna’s, hete baden en zweten kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Enkele dagen na de behandeling kan bij sommige mensen de huid gaan schilferen. Dit is een normaal proces dat kan optreden bij de huidvernieuwing. Wanneer de huid niet gaat schilferen, betekent dit overigens niet dat de behandeling geen effect heeft gehad.

Vaak zal de behandelaar je adviseren om gedurende de eerste week het behandelde gebied goed in te smeren met een speciale crème. Ook wordt aangeraden om directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik een zonnebrandcrème met ten minste een factor 30 als vermijding van de zon niet mogelijk is. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er pigmentvlekjes ontstaan.

Risico’s en Complicaties

Een microneedling-behandeling met de Dermapen is een zeer veilige behandeling met weinig tot geen complicaties.

Bijwerkingen en complicaties die kunnen voorkomen na microneedling zijn:

  • een kleine infectie;
  • een lichte zwelling;
  • langer dan verwachte aanhoudende roodheid;
  • een jeukende huid;
  • de vorming van pigmentvlekjes in het behandelde gebied (bij blootstelling aan de zon!).

Resultaat

Je zult niet direct na de Dermapen behandeling resultaat zien. Meestal is pas na zo’n twee tot vier weken het eerste resultaat zichtbaar. De totale huidvernieuwing en collageenaanmaak heeft echter meer tijd nodig. Vaak tenminste een paar maanden.

Voor een optimaal resultaat zijn meestal meerdere behandeling nodig.

De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun microneedling behandeling.